İndeks:
Havalandırma Ölçümü Nasıl Yapılır?
Havalandırma ölçümü havalandırma sisteminin belirli kriterlerde çalışabilmesi için yapılan ölçümdür. Çeşitli mahallerde temiz hava ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılan havalandırmalar, ortamdaki havanın temizlenmesini sağladıkları gibi aynı zamanda iklimlendirme ihtiyaçlarının da karşılanmasını sağlayabilirler. Sistemin belirli kriterlerde çalışabilmesi için ise havalandırma ölçümü yapılır.
Havalandırma ölçümü sistemin sorunsuz ve sağlıklı şekilde çalışabilmesi için özellikle havalandırmanın yasal çerçevede zorunlu tutulduğu yerlerde ilgili yönetmelikler ile zorunlu hale alınmıştır. Sistemin ölçülmesi anemometre cihazı ile yapılmaktadır ve istenen debinin hesaplanarak sorunsuz çalışma sağlayacak debiye ulaşması mümkün olmaktadır. Yapılan ölçümler sonucunda sisteme yönelik uygunluk değerlendirmesi yapılmaktadır. Ölçümlerde doğru verilerin alınması ve işlenmesi için de yetkin kişiler tarafından ölçüm yapılmalıdır.
Havalandırma Damper Nedir?
Havalandırma ölçümü kapsamında sistemin sorunsuz çalışmasını sağlayacak diğer ekipmanların da kontrolü yapılmaktadır. Havalandırma damperi kanallarda yani akış yollarının üzerinde yer alan ve hava giriş çıkış akışını sağlayan ekipmanlardır. Bu damperler faaliyetlerine göre dış hava giriş çıkış ve karışım, yüzey ve bay-pas, yangın ve duman damperleri olarak sınıflandırılmaktadır.
Dış hava giriş çıkış damperleri hava akışının sorunsuz olmasını ve rüzgar ya da yağış gibi etmenlere bağlı olarak geri akışın olmaması için kullanılır. Ayrıca kirli havanın da tekrar içeriye girmesini engeller. Sistem için seçilecek olan hava hızının da seçilmesini kolaylaştırarak istenen hava şiddetinin oluşmasında etkili olurlar.
Yüzey ve bay-pas ya da bypass damperleri ise sistem içinden geçen hava miktarının kontrol edilmesini sağlamaktadır. Sistemde çıkan havayla yüzey damperleri kısılma yaşarken bypass damperleri açılarak ayarlama yapılmaktadır.
Yangın ve duman damperleri ise olası yangın durumunda alevin yayılmasını önlemek üzere çalışırlar. Yangın hava akışıyla yayılacağı için yangın durumunda bu damperler kapanır ve yangının büyümesi engellenmeye çalışılır. Aynı zamanda dumanın da etkin şekilde dışarıya tahliye edilmesi hedeflenir.
Damperler havalandırma sistemleri için önemli görev gördüklerinden mutlaka montaj ve kontrol işlemleri Kanalİst Havalandırma Sistemleri gibi uzmanlarca yapılmalıdır.
Etkin Havalandırma Nedir?
Etkin havalandırma temiz havanın yapı içine alınarak içeride dolaştırılması ve kirli havanın da mahalden uzaklaştırılmasına denilmektedir. Bu tür havalandırma ortam havasını yenileyerek sağlıklı bir havalandırmanın oluşmasını sağlar.
Suni Havalandırma Sistemi Nedir?
Suni havalandırma çeşitli havalandırma araçlarının kullanılarak yapıldığı havalandırmadır. Geleneksel yöntemler olan pencere ya da kapı açmak belirli seviyelere kadar havalandırma sağlayabilir. Ancak bu yöntemler hava kalitesi açısından yeterli olmayacağı ve pencere ya da kapı açmanın mümkün olmadığı yerlerde işe yaramayacakları için suni havalandırma çözümlerinden yararlanılır. Suni havalandırmalar mahalde istenen hava kalitesine ve hacmine göre farklı çözümler sunar. Dış ünite, vantilatör, fan, menfez gibi araçlarla bu havalandırma yapılmaktadır.
Havalandırma Boşluğu Kaç cm?
Havalandırma ölçümü esnasında sistemin çalışması için gerekli debi ayarlaması yapılırken havalandırma boşluğunun da denetlemesi yapılabilmektedir. Havalandırma boşluğu binanın iç mekanlarının havalandırmaya izin veren kısımlarıdır. Bu boşluk, yönetmeliğe göre en az 50 cm çapında olmalıdır. Aynı zamanda boşlukların içinden sorunsuz çalışma sunması için çeşitli tesisatlar da geçirilmemelidir. Mekan sayısı arttıkça buna bağlı olarak havalandırma boşluğu ve çapı da artacaktır.
Yatay Havalandırma Nedir?
Yatay havalandırma hava çatı yüzeyine paralel olacak şekilde hareket etmektedir. Aynı şekilde dikey atışlı olan modellerde ise hava fandan yani havalandırma sisteminden çatıya doğru dik çıkış sergiler. Yatay havalandırmalar kullanım esnasında rahatsızlık vermedikleri ve akış rotası olarak da içerideki kirli havanın en verimli olacak şekilde temizlenmelerini sağladıkları için sık tercih edilmektedir. Yatay hava akışında ortamda bulunanlar doğrudan temiz havayı soluyabilir, kirli hava da temiz havaya karışmadan dışarıya çıkabilir.